Україна +38
0630303666

Безпечні кольори для сайту: все, що потрібно знати про Web Safe Colors

4.5 из 5 на основе 30 оценок
18.12.2015

«Безпечні», Web Safe або Browser Safe кольори – це палітра, що складається з 216 відтінків, які відображаються максимально точно незалежно від монітора комп'ютера або вибраного браузера, здатного відображати принаймні 8-бітний колір (256 кольорів). Причина наявності в палітрі лише 216 замість максимальних 256 кольорів полягає в тому, що саме ці основні кольори відображаються на всіх комп'ютерах однаково.

Більше десяти років тому більшість комп'ютерів здатне було відображати максимум 256 кольорів одночасно. Причин було чимало, проте найголовнішою була висока вартість відеопам'яті.

Визначали 256 кольорів згідно з математичною формулою, а не за їх естетичними характеристиками, оскільки описувалися вони всього 8-ма бітами комп'ютерної інформації. Ця базова палітра і включає 216 кольорів, які сьогодні ми називаємо «безпечними».

Web Safe кольори визначаються такими градаціями RGB: 0, 51, 102, 153, 204 і 255 (0, 33, 66, 99, СС, FF), які вказують на відсоткову присутність того чи іншого кольору: 0, 20, 40, 60 , 80 та 100%.

Коли потрібно використовувати «безпечні» кольори?

Якщо ваш веб-сайт має якийсь кольоровий фон, то найкраще для цієї мети використовувати саме Web Safe кольори. Таким чином, це гарантує вам, що колір не бентежить користувача під час відображення на різних комп'ютерних платформах. Не варто забувати і про те, що навіть старі комп'ютери, яких ще збереглося досить багато і все ще активно використовуються, будуть представляти ресурс точно, без вагань і відмінностей у кольорах.

Якщо ви створюєте картинки, текст або будь-які інші елементи, варто звертатися до Web Safe панелі, оскільки це дозволить отримувати чистіше зображення, яке відображається і для вас, і для користувача завжди однаково.

На жаль, точної інструкції з підбору правильної палітри кольорів, яка б приваблювала, а не відштовхувала користувача, немає. Це суб'єктивне поняття. Однак звернувшись до основної «безпечної» палітри, ви зможете не сумніватися в тому, що кожен точно сприймає представлений на сайті колір.

Пропонуємо вам ознайомитись із переліком кольорів HTML, який містить у собі всю «безпечну» палітру і з якого ви зможете вибрати свої варіанти відтінків для оформлення дизайну.